måndag 24 december 2012

GOD JUL- Saffrans linsgryta

Till jul ska man förstås ha saffran. Lysande julfärg med morötter. Den här grytan är inspirerad från en saffrans fiskgryta.

För 10 portioner:
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
3 msk tomatpure
2 tsk timjan
3 tsk salt
5 dl torrt vitvin
2 msk grönsaksbuljong
5 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraîche
4 dl vatten
3 dl röda linser (sköljd)
3 morötter (slantade)

1. Hacka lök och vitlök. Fräs i medelvärme. Blanda i tomatpure och timjan.
2. Tillsätt vin, buljong, saffran, grädde, crème fraîche och vatten. Koka i 5 min.
3. Lägg i linser och morötter. Koka i 15 min.

GOD JUL!


tisdag 11 december 2012

Tofugryta

Det är svårt att få in smak i tofu. Det bästa sättet är att göra en gryta. Eftersom favoritsmak är shitakiisvamp så får det bli en shitakiitofu gryta. En variation av tidigare stekt tofu med shitakiisås.

4 portioner:
En bit tofu 500g, 5 torkade shitakiisvampar, vitlök, ingefära och bananschalotten lök.

1. Hacka vitlök, ingefära och lök i mycket små bitar.
2. Koka upp 1/2l vatten och lägg i torkade svamparna. Det går då mycket fortare att få svamparna att svälla upp. Sila och spara spaden. Krama ur vattnet och hacka svamparna också i små bitar.

3. Skär tofu i cm-stora tärningar.

4. Stek vitlök, lök, ingefära och svampar i medelvarm olja några min. Lägg i tofu. Stek 2 min. Häll i spaden, 1msk grönsaksbuljong (kung markattas), 3msk ljus soya och 1tsk sesamolja. Låt koka 15min. Runda av med maizena redning.

5. Det vattnar i munnen när riset får den goda såsen. En hemlis är att låta grytan stå över natten då marineras tofu ännu mer.







fredag 16 november 2012

Snabba vegorapps

Rapps är förfinad och nyttiga snabbmat. Eat in eller ta med. Tallriksmodell som raps in.
Kolhydrater: Totila bröd är tunna, elastiska och lagom stora till rapps. De finns alltid färdiga att användas. Organic multigrain är nyttig kolhydrater. Lägg i brödet när man har wokat eller gjort äggröra i panna, så blir brödet varmt och suger upp rester med god smak.

Grönsaker: vad som helst man gillar. Gärna mjuka blad som är tuggvänliga.

Proteiner: keso, äggröra, och alla sorter ostar.

Här är några klassisker
1. Chevré: päron, chevré, honoung och valnötter
Istället för chevré sallad gör man altså en rapp. Lägg först päronskivor på brödet, sedan på med tjocka  skivor chevré, toppa med valnötter sist. In i mikro en minut så att osten börjar smälta och päronet mjukna till. Ringla med honung.

2. Äggröra: ägg, keso, gröna blad och solrosskott
Jag använd matolja och blanda inte i nån grädde när jag gör äggröra. Häll i när olja är lite mer än lagom varm. Då blir det fluffigt, doftar härligt och låter bubbligt. Stek nu totilabrödet i panna så det blir varm och glansigt. Lägg äggröra, sedan keso och tillsist gröna blad och solrosskott.
En variation: stekt ägg istället för äggröra, lika gott, ännu enklare.

3.





fredag 1 juni 2012

Barnslig enkel grön ärtsoppa

Detta superenkla recept hittas i 'Min första kokbok' av Johanna Westman, en klassiker bland barnfamiljerna i grannskapet. Det tog ett tag innan vi vågade oss på den här lysande gröna soppan, men nu är vi helt sålda på den mjukt söta smaken.

För 4 portioner:
1 gul lök
500 g frysta gröna ärtor
2 msk grönsaksbuljong
5 dl vatten

Extra gott med:
Fetaost
Olivolja

Börja med att fräsa hackad gul lök, lägg sedan i frysta ärtor och häll på buljong. Du bestämmer själv soppans konsistens med mängden vatten. Låt koka i 10 min. Mixa soppan, lägg i fetaost och ringla sist i olivolja. Jag hittade hemmagjord rosmarinolja (olivolja med hackad rosmarin). Det ger en extra skjuts och bra motvikt till det söta hos ärtorna.


tisdag 29 maj 2012

Sommarens tonfisksallad

Ingen sommar utan tonfisksallad. Här är en variation som är både krispig och mjuk, söt och syrlig. Ja, det är alltså en 'Stockholms vegetarian'.

För 4 portioner:
En burk tonfisk i vatten, 150g
4 potatisar
1/2 röd lök
1/2 äpple
En bit stjälkselleri
Gröna blad som spenat och ruccola
2 ägg

Dressing:
3 tsk honung dijonsenap
1 tsk vitvins vinäger
1 dl olivolja
1 tsk vatten
Salt och peppar

Gå tillväga:
Skär alla grönsaker i tärningar, rör ihop dressing. Sila bort vatten från tonfisken. Blanda ihop alla ingredienser, men spar ett par skedar dressing.
Dela ägg i klyftor, lägg på toppen av salladen och ringla över resten av dressingen.
Ta kort!

tisdag 8 maj 2012

Rödbetsbiffar med citronsås

Ibland är man så sugen på biffar. Hemma gör G en stor sats rödbetorbiffar till lunch och middag för working days. Hon hittade receptet här.

Rödbetsbiffar: riv 2 potatisar, 2 gula löka, och 1 kg rödbetor. Blanda i 3dl ströbröd och 2 ägg. Salta och peppra. Låt svälla 10 minuter. Forma till biffar och stek i solrosolja på hög värme. För att få en krispig ytan behövs minst 3 min på varje sida. Mycket slit med att riva rödbetorna, men det är värt de 18 biffarna, som kan frysas in och tas fram när man känner för att göra rödbetsburgare...




Citronsås: Blanda hälften crème fraîche och hälften naturell yoghurt. Krydda med citronsaft, mycket rivet citronskal, salt och vitpeppar . Gott till allt och kontrasterar särskilt bra till rödbetsbiffarna, som är söta i smaken.


lördag 31 mars 2012

Tofu med Shiitakesås

Måste skynda att skriva ner receptet. Äntligen har jag provat fram en god shitakisås. Har länge funderat på Lao Wais shitakibuljong. Den lilla hål-i-väggen Taiwankinesiska restaurangen på Luntmakargatan har levt länge på sin hemgjorda shitakibuljong. Ägarfamiljen är buddhister och därför serveras bara veganmat. Alltid svårt att få plats. 

Shiitakesås (4 portioner): lägg 3 stora torkade shiitakesvampar i kallt vatten i 30 minuter. Krama ut vattnet och hacka dem i små bitar. Spara spadet. Hacka en liten bit ingefära, en liten klyfta vitlök och en lagom stor bananschalottenlök. Stek alla ingredienser i solrosolja på mellanvärme i 5 min. Salta, peppra och krydda med 2 msk ljus soya och 1 msk seasamolja. Häll i 2 dl vatten, 2dl av svampspaden och småkoka i 15 min. Strö på mörk redning och få det bli lagom tjockt. 



Stekt sesamtofu: köp en bit hård Tofu från en kinesisk mataffär. Skär den i en cm tjocka skivor. Torka med papper, salta och strö på rostad vit sesam. Stek bitarna i solrosolja tills de är gyllenebruna på en medelvarm panna. Lägg på stekt schalottenlök och färsk ruccola i slutet.



Äta till: ris så klart.

Extratips: Älskar man Sichuanpeppa så kan man krydda med det på Tofun. Det blir en rostig lukt och smak.
Schalottenlök är min favorit för att den är lite sötare. Vill man ha den klassiska kinesiska looken så ska man använda salladslök och skippa ruccola.

Måste-ha från kinaaffär: Tofu, torkad shitake, ljus soya, sesamolja. Bättre kvalitet och pris. Hemma ber vi inte till Budda, men gärna till de härliga flaskorna från Kina och Italien som soya, sesamolja, olivolja och balsamvinäger.

Snabb soppa med förlorade ägg

En snöig lördag utan barn o sambo, vad ska bli för lunch. Inte har jag tid heller. Ska ju läsa, plocka, träna och mycket mer. En snabb soppa med vad en kvinna hittar i skåpet:
Hacka shiitake o wood ear (木耳) svampar i små bitar. Koka upp lagom mycket vatten till soppa för en, knäck 2 ägg i vattnet. Lägg i svampar, fryst harricots verts, torkad japanskt sjögräs. Låt koka 5 min. Häll i en skål och krydda med ljus soya o sesamolja.
Wood ear, sjögräs och Shitake ger mycket smak
Ägg och harricots verts är mycket matigt

Äta till: Jag hittar rester av tostaditos bröd, friterad tortillas. Gott till philadelphia. Onyttigt men såå gott.

onsdag 1 februari 2012

Soppor i variation

Soppor måste vara den effektiva karriärskvinnans bästa knep. Snabbt, enkelt arbete ger en värmande och lätt måltid. Barnen får pannkakor, vuxna får soppa och bröd och torsdagsmiddagen är fixad. Här är några favoriter som passar även den kräsnaste av soppälskare.

Grundreceptet för grönsakssoppor är att koka basen, lägg i ingredienserna, krydda, koka, mixa och sist toppa. Dessa soppor blir krämiga medan kinesiska soppor ofta har klar buljong och är magrare.

Basen(4 portioner): Stek 1 hackad bananschalottenlök. Häll i 5 dl vatten och 1 msk grönsaksbuljong. Mängden vatten ska anpassas till ingrediensernas sorter och mängd. Hellre för lite än för mycket. Soppan ska vara ganska tjock i konsistens annars sjunker den goda och vackra toppingen ner i botten.

Topping: Rostade pinjenötter eller pumpakärnor, smulad fetaost, några droppar olivolja och färska kryddor finns att välja emellan. Akta dock timjan, använd bara blad, för stjälken är seg och svårtuggad.

Tofusoppa: Lägg i tofubitar och små broccolibitar alternativt din egna favoritgrönsak. Krydda med sesamolja och massor av koriander.


Linssoppa: Lägg i morotsbitar, krossade tomater, och 1 dl röda linser. Krydda med ingefära och limejuice.


Brocollisoppa: Alla delar på broccolin används när jag gör soppa. Koka 15 min tills broccolibitarna mjuknar. Undvik vitvin och att koka för länge, för då blir färgen gul. Passar bra att mixas ner med en näve vita bönor. Fetaost och pinjenötter är min favorittopping.


Pumpsoppa: Butternutpumpa har söt, säregen smak med gyllene färg. Skalet är svårt att skära bort för det är väldigt hårt. Det tar 30 min att mjukna. Gott med pumpakärnor och fetaost.


Tyvärr, nu är tiden ute, för soppor går trots allt att varieras oändligt. Förutom ovan nämnda är återkommande favoriter blomkålssoppa, spenatsoppa och rotfruktsoppa...

måndag 2 januari 2012

Jultema

Då var det dags för Vegomanias personliga jultema. Vissa vegetariska julbord väljer att ha vegetarisk skinka och korv. Varför det? Skinka och korv ska ju vara kött och fett. Istället satsar jag på överdrivet mycket juldofter, julkryddor och julfärger för oändligt med julkänsla.

Tropisk linsgryta
Special occasion innebär more is more. Den tropiska kombinationen av lime, ingefära, koriander och kokos är oslagbar på julbordet med sin starka färg och sofistikerade smakexplosion. Varje smak ger sig till känna och tillsammans skapar de en resa till det varma och soliga.

Behöver, för 4 portioner: 1dl röda linser, 5dl kokosmjölk, 1 bananschalottenlök, 1 stor tomat, 1 stor morot, 1 lime (rivet skal och juice), 1 msk grönsaksbuljong, hackad ingefära o koriander (mängden efter behag).

Gör: Stek lök och tärnad tomat till tomatsås, lägg i linser och morotsbitar och blanda. Krydda med grönsaksbuljong, limeljuce, limeskal, ingefära och koriander. Häll i kokosmjöl och låt koka i 20 minuter. Späd med vatten vid behov. Dekorera med ytterligare koriander.

Extratips: Spara lite färska kryddor och lägg i mot slutet för att få den färska doften. Grönsaksbuljong i burk(finns från Kung Markatta) är lätt att jobba med och bra till mycket. Bara att blanda i.


Ugnsbakad rödkål
Rödkål är ett måste med sin starka lila färgen och spröda smak. Det här receptet är från Icas vegetariska julmat. Gör en dressing till för mer smak.
Behöver: 1 liten rödkål, 1 rödlök eller 2 stora bananschalottenlök, 1dl valnötter, 2-3 röda äpple
Gör: Lägg bitar av rödkål och lökar på en plåt, strö flingsalt och ringla över olivolja. Bakas i ugn på 200 grader i 20 min. Lägg på äpplebitarna efter 10 min. Lägg till sist på valnötter i 5 min.

Limeingefära-dressing: Mortla ingefära och lime, blanda juicen med olivolja och 1 tsk chiligarlic-sås från Lees. Variera din vanliga vinaigrette med den här tuffare varianten.


Saffranskaka a la Saltå Kvarn
Denna kaka är hämtad från Saltå Kvarns receptbok som är en ständig inspirationskälla. Här har jag kombinerat recepten på citronkaka och saffranskaka, för maximal saftighet och smaksensation.
Behöver: 3 ägg, 2 dl socker, 2 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 1 dl yoghurt, 1 msk honung, 1 tsk citronskal, 1g saffran, pinjenötter.

Gör: Vispa ihop ägg och socker, rör i yoghurt, honung, citronskal, solrosolja och saffran. Blanda vetemjol och bakpulver och vispa förskiktigt ned i smeten. Spröja en rund kakform med seasamfrön och ös ned smeten. Strö över pinjenötter och grädda i mitten, 200 grader, i 30 min.

Extratips: Mortla saffran med lite socker och häll i 1 msk ren sprit. Detta för att maximera  saffranssmak.


Rooiboste 'December'
Vi fortsätter på orange på temat. Ett rooiboste med ingefära, färskrivet apelsinskal och honung håller oss varma under det mörkare halvåret. Pressa i färsk ingefära för att få sting i teet. Ingefära används i många länder för smärtlindring. Gör ett avkok som får sjuda länge för en rik smak. Bästa effekten får man i en tekopp av glas. Lyft det mot ljuset. " The sun pours down like honey" sjunger Cohen.