måndag 2 januari 2012

Jultema

Då var det dags för Vegomanias personliga jultema. Vissa vegetariska julbord väljer att ha vegetarisk skinka och korv. Varför det? Skinka och korv ska ju vara kött och fett. Istället satsar jag på överdrivet mycket juldofter, julkryddor och julfärger för oändligt med julkänsla.

Tropisk linsgryta
Special occasion innebär more is more. Den tropiska kombinationen av lime, ingefära, koriander och kokos är oslagbar på julbordet med sin starka färg och sofistikerade smakexplosion. Varje smak ger sig till känna och tillsammans skapar de en resa till det varma och soliga.

Behöver, för 4 portioner: 1dl röda linser, 5dl kokosmjölk, 1 bananschalottenlök, 1 stor tomat, 1 stor morot, 1 lime (rivet skal och juice), 1 msk grönsaksbuljong, hackad ingefära o koriander (mängden efter behag).

Gör: Stek lök och tärnad tomat till tomatsås, lägg i linser och morotsbitar och blanda. Krydda med grönsaksbuljong, limeljuce, limeskal, ingefära och koriander. Häll i kokosmjöl och låt koka i 20 minuter. Späd med vatten vid behov. Dekorera med ytterligare koriander.

Extratips: Spara lite färska kryddor och lägg i mot slutet för att få den färska doften. Grönsaksbuljong i burk(finns från Kung Markatta) är lätt att jobba med och bra till mycket. Bara att blanda i.


Ugnsbakad rödkål
Rödkål är ett måste med sin starka lila färgen och spröda smak. Det här receptet är från Icas vegetariska julmat. Gör en dressing till för mer smak.
Behöver: 1 liten rödkål, 1 rödlök eller 2 stora bananschalottenlök, 1dl valnötter, 2-3 röda äpple
Gör: Lägg bitar av rödkål och lökar på en plåt, strö flingsalt och ringla över olivolja. Bakas i ugn på 200 grader i 20 min. Lägg på äpplebitarna efter 10 min. Lägg till sist på valnötter i 5 min.

Limeingefära-dressing: Mortla ingefära och lime, blanda juicen med olivolja och 1 tsk chiligarlic-sås från Lees. Variera din vanliga vinaigrette med den här tuffare varianten.


Saffranskaka a la Saltå Kvarn
Denna kaka är hämtad från Saltå Kvarns receptbok som är en ständig inspirationskälla. Här har jag kombinerat recepten på citronkaka och saffranskaka, för maximal saftighet och smaksensation.
Behöver: 3 ägg, 2 dl socker, 2 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 1 dl yoghurt, 1 msk honung, 1 tsk citronskal, 1g saffran, pinjenötter.

Gör: Vispa ihop ägg och socker, rör i yoghurt, honung, citronskal, solrosolja och saffran. Blanda vetemjol och bakpulver och vispa förskiktigt ned i smeten. Spröja en rund kakform med seasamfrön och ös ned smeten. Strö över pinjenötter och grädda i mitten, 200 grader, i 30 min.

Extratips: Mortla saffran med lite socker och häll i 1 msk ren sprit. Detta för att maximera  saffranssmak.


Rooiboste 'December'
Vi fortsätter på orange på temat. Ett rooiboste med ingefära, färskrivet apelsinskal och honung håller oss varma under det mörkare halvåret. Pressa i färsk ingefära för att få sting i teet. Ingefära används i många länder för smärtlindring. Gör ett avkok som får sjuda länge för en rik smak. Bästa effekten får man i en tekopp av glas. Lyft det mot ljuset. " The sun pours down like honey" sjunger Cohen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar