onsdag 1 februari 2012

Soppor i variation

Soppor måste vara den effektiva karriärskvinnans bästa knep. Snabbt, enkelt arbete ger en värmande och lätt måltid. Barnen får pannkakor, vuxna får soppa och bröd och torsdagsmiddagen är fixad. Här är några favoriter som passar även den kräsnaste av soppälskare.

Grundreceptet för grönsakssoppor är att koka basen, lägg i ingredienserna, krydda, koka, mixa och sist toppa. Dessa soppor blir krämiga medan kinesiska soppor ofta har klar buljong och är magrare.

Basen(4 portioner): Stek 1 hackad bananschalottenlök. Häll i 5 dl vatten och 1 msk grönsaksbuljong. Mängden vatten ska anpassas till ingrediensernas sorter och mängd. Hellre för lite än för mycket. Soppan ska vara ganska tjock i konsistens annars sjunker den goda och vackra toppingen ner i botten.

Topping: Rostade pinjenötter eller pumpakärnor, smulad fetaost, några droppar olivolja och färska kryddor finns att välja emellan. Akta dock timjan, använd bara blad, för stjälken är seg och svårtuggad.

Tofusoppa: Lägg i tofubitar och små broccolibitar alternativt din egna favoritgrönsak. Krydda med sesamolja och massor av koriander.


Linssoppa: Lägg i morotsbitar, krossade tomater, och 1 dl röda linser. Krydda med ingefära och limejuice.


Brocollisoppa: Alla delar på broccolin används när jag gör soppa. Koka 15 min tills broccolibitarna mjuknar. Undvik vitvin och att koka för länge, för då blir färgen gul. Passar bra att mixas ner med en näve vita bönor. Fetaost och pinjenötter är min favorittopping.


Pumpsoppa: Butternutpumpa har söt, säregen smak med gyllene färg. Skalet är svårt att skära bort för det är väldigt hårt. Det tar 30 min att mjukna. Gott med pumpakärnor och fetaost.


Tyvärr, nu är tiden ute, för soppor går trots allt att varieras oändligt. Förutom ovan nämnda är återkommande favoriter blomkålssoppa, spenatsoppa och rotfruktsoppa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar