söndag 25 oktober 2015

Sesamsås-tahinisås

En gudomlig god sås till nudlar från barndomens Beijing. Ett minne som ger svalka i sommarvärme. 
Bra till pasta, nudlar och ångkokt grönsaker. 

1 dl tahin (från Modin, lätt att jobba med)
1 dl vatten
1msk ljust soya
1msk mörkt soya
1 msk risvinäger 
1 stor klyfta vitlök (pressas)

Blandas. 

måndag 5 oktober 2015

Chilinöttercrispy

Måste skriva ned innan jag tappar bort receptet. En torr krispig side dish
 som är bra till allt. Mest till nudlar och ångkokt grönsaker. 
1dl jordnötter 
1msk sesam
1msk chiligarlic sås
1 msk sesam olja
3 msk rapsolja

Rosta jordnötter och sesam. Krossa i mörtel. Blanda i resten av ingredienserna. Nu är det klart. 😉

fredag 28 augusti 2015

Chimichuri south n' east

Chimichuri ursprung från Sydafrika och har persilja, lime o olivolja som huvudingrediens. Det finns många varianter. Min är förstås präglad av den asiatiska stilen. Men koriander används även i många sydliga länder.

Mycket koriander
Mycket ingefära
Bananscharlottenlök 1 stor
Vitvinsvinäger 1msk
Sesamolja 2msk
Ljus och mild soya 3msk

Chopa korianderblad fint, ta med lite skänklar för att få det krispigt.
Hacka löken och ingefära.
Blanda ihop allt.

Bra till allt eller äta med en sked direkt ur skälet. 


måndag 24 augusti 2015

Sötpotatishummus

Till bokklubbens poolparty gjorde G en Sötpotatishummus som var väldigt populär. Det var tur att hon gjorde en stor sats för alla vill bara ha mer.

Mixa en medelstor kokt sötpotatis och en burk (400g) kokt kikärtor.
Späd med olivolja och vatten till lagom konsistens.
Krydda med salt, peppa, citron, spiskummin.

"And we are done!" G

onsdag 24 juni 2015

麻辣素豆腐 Sichuantofu

Far har gjort en tofu med köttfärs som är jättegott och är en variation av den traditionella yuxiang doufu. Jag provar nu att göra det helt vegetariskt. Bönpasta är en mjuk men smakrik krydda med viss sötma och mycket speciell zeta. Ofta kombineras med Sichuanpeppar och chiligarlic sås. Sichuanpeppar som man köper här är tyvärr gammal skit och doft- och smaklös. Det måste man köpa i Kina. Det tillhör Sichuanmat. Inte så konstigt att ägarinnan till min favorit Sichuan restaurang, Chongqing (重庆är huvudstaden AC Sichuan) åker till Kina för inköpet. 

För 4 pers:



En bit tofu på 200g
Vita champinjoner 200g
En halv knippa salladslök 
5-10 Sichuanpeppa
2tsk svarta bönpasta
2tsk chili garlic sås

Gör så här:
1. Skär tofu och champinjoner i cm-stora småbitar, grovhacka salladslök.
2. Förwoka allihopa i lite olja, spara lite lök för garnering. Krydda med krossad Sichuanpeppa. Jag har en separat pepparkvarn för det. Kör 3 varv. Det domnar i tunga om man har för mycket. Lägg undan. 
3. Värm 2msk matolja till medelvarmt och lägg i bönpasta och chiligarlic. Voilà, det blir en gyllenesås med fantastisk doft och färg. Låt den bli genomstekt långsamt. 
4. Lägg i tofu och champinjoner i såsen, blanda väl, häll i en dl vatten och små puttra i 5min. I slutet ha i lite potatismjölvatten för att det ska tjockna. Mycket sås vill vi ha. 
5. Toppa med salladslök, solrosskott, och rostad sesamfrö. 
6. Eller servera direkt i skål: ta en stor skål, lägg i nykokt klibbigt ris (som sushiris), sedan woken med lite sås, topping på och extra sås vid sidan om. 





fredag 1 maj 2015

Hummus Asien style

Istället för Tahini och vitlök har jag kryddat med koriander, ingefära och chilifrukter för att få en asiatisk stil. Men de här kryddorna finns ju i Mellanöstern och Karibien, så jag är väl biased. Med lime blir det fräsch syra. Med morot blir den inte så seg och torr. Har först smakat den hos G och sen snott receptet och lagt till chili. 

För en mellanskål:
2 dl kokta kikärtor 
En liten morot
En färsk röd chili
En liten bit ingefära
En halv kruka koriander

Gör så här:
1. Skär chili i tunna ringar, lägg dem i en dl medelvarm matolja och steka dem mjuka. Lägg åt sidan. 
2. Skär moroten i små bitar och mixa med kikärtorna. Spä med juice från en halv citron och chilioljan under tiden. 
3. Krydda hackad koriander, salt, peppa och en msk ljus soya.

Toppa med koriander och chiliflake. Easy. 


söndag 22 mars 2015

Aubergingryta

Tricket med aubergin är faktiskt INTE salta den innan wokning. Då bibehåller den spänst och får en fin färg. Sen gäller det att använda en ljus soya och kryddor som nte smular och fastnar på auberginen. Lung markatta har en pulverig grönsaksbuljong som jag använder i wok mycket. Den är nästan färglös. Men man får akta inte ta för mycket. Likaså kan sesamolja ta över med sin tunga doft om man inte akta sig. Här använder jag inte alls det. 
Den här grytan kan verkligen bli ett paradnummer men kräver lite pyssel. 

För 6 pers:
En stor aubergin
6 stora vita fasta champinjoner 
En burk bönor (vita, röda, eller blandfärgade, beroende på känsla för färger på stunden)
En färsk röd chilifrukt
En msk Sichuan peppa
En knippa salladslök
En msk hackad ingefära 
En msk hackad vitlök
En msk grönsaksbuljong (kung markatta, pulver)


Gör så här:
1. Skär aubergin i 2x5cm stor klyftor/stavar. Delar champinjoner i 4 klyftor, ta bort så mycket brunt som möjligt. Ta bort mjuka blad av salladslökar och dela den fasta delen i 3cm långar bitar. Skär chilifrukten i tunna skivor.
2. Värm en dl olja till medelvarmt, häll i Sichuanpeppa och efter 3 min blir det Sichuanpeppa olja. Sänk värme om det börjar bli bränd. Ta ut pepparkorn. Lägg i chilifrukter och fritera i en minut. Ta ut dem och lägga undan för att använda sen.
3. Lägg i auberginstavarna och steker dem i medelvärme tills de har sugit upp oljan och fått en gyllene färg. Pressa lätt med stekspaden för att få ut överflödig olja. Lägg undan auberginen. 

4. Woka ihop nu ingefära, vitlök, salladslök och champinjoner. Lägg i aubergin och bönor. Krydda med chiligarlic sås, soya, och buljong. Häll i vatten och koka i 10 min. 
5. Dra ihop med majsenamjöl. Toppa med chilifrukter och mer finhackad lök. 



måndag 26 januari 2015

Fänkålsgratäng med tjong

Vegomat ofta stämplas som mild och för många köttätare som smaklös. Sallad, trots alla nyttiga grönsaker, ofta är kalla och förutsettbar. På jakt efter varma, smakrika och färgstarka överraskningar föddes denna gratäng. Det blir som en riktig huvudrätt och jag suktade inte ens på den goda oxfilé som S gjorde. G var också mycket nöjd och det var ett bra betyg då hon nyss tillbaka från NYC. Lilla S tittade dock inte alls på det utan bara stoppade i sig den ena bit kött efter den andra. 

Först måste jag ha bra råvaror som ger bra smak. Det blir fänkål, plommontomater, jordärtskockor och kronärtskockor (som smakar inte mycket men har väldigt bra tuggkänsla). Rostade sesamfrö eller pumpafrö är också väldigt smakrika, de får bli topping. Sedan en bra sås med en smakinriktning, en, inte flera. När jag inte kan bestämma mig så tänker jag, "nästa gång får det bli den andra". Det brukar funkar väldigt bra. Denna gång blir det chiligarlic, den berömda såsen från Lee i Taiwan. Den är mild och stark samtidigt, och ännu rundare smak med créme fraische. Till sist presentation med oregelbunden form, på en graciös och stor fat, med gyllene färg och rostig grönsaker som sticker ut för att få en nonchalant look. En fantastisk färg- och smakexplosion. More is more. Herre Gud vad fjantig och stort det låter. 


För 6 pers:
2 fänkål
1 stor morrot
500g jordärtskockor
1 ask plommonstomater eller en burk semi-dry soltorkade plommonstomater
2 milda chili
1 burk kronärtskockor 
2 banancharlottenlök
1/2 vita sesamfrö eller 1/2dl pumpafrö
1dl riven parmesan

Sås:
1 burk créme fraische 
2 msk chiligarlic sås från Lee. Tack vare globalisering finns den tom på IcaMaxi. Annars i asiatiska affärer. 
2 msk olivolja
2 msk vatten

Så gör vi:
1. Lager 1: Skär fänkål i klyftor, ta bort lite hårda delar, spara det gröna tofsarna. Skala morroten och jordärtskockor och skär dem i stora bitar. Dela kronärtskockor i två halvor. Lägg alla rotfrukter utom kronärtskockorna på bakpapper, ringla olivolja, salta och rosta på 225 grader i 15min. Lägg på kronärtskockorna och grädda 10min till. Det ska bli färg men inte brännas. 
2. Lager 2: Skär plommonstomater i halvor och lägg på bakpapper med snitsidan uppåt. Rosta i ugnen 125 grader i minst en timme. Denna omsorg! Annars spricker skalet. 
3. Lager 3: Skär chilifrukter och charlottenlök i tunna ringar. Fräs dem i 2 msk olivolja, i medelvärme, utan att bränna, 2 min.  Ställ åt sidan.
4. Såsen: blanda Lees chiligarlic sås i créme fraische. Peppra lite men låt bli salt. 
5. Topping: rosta sesam eller pumpafrö. Eller vad man har i skåpet. 
6. Presentation och gratinera: Välj en stor ugnsfast fat, ringla lite olivolja. Lägg på grönsakerna lager på lager fint i ett berg.  Det ska vara lite slarvigt och inte fylla ut som en vanlig gratäng. Ringla chilliolja från lager 2. Klicka på såsen lite här och var. Spara hälften för att ta vid sidan om. Strö på parmesan. Gratinera i 225 grader tills det blir fin färg. Det får Gärna ta 10 min så att den blir ordentligt varm. 
7. Toppa på med frö och det gröna från fänkålen.


7. Toppa med pumpafrön, chilifrukter och chilioljan. Dekorera med blasten från fänkål. 



torsdag 1 januari 2015

Grön hummus

Till nyårsmiddag med Pekinganka gjorde jag en grön hummus med böngroddar som vegetariskt alternativ. Väldigt enkelt och god. Det finns fina skalade soyabönor i paket i vanliga affärer nu. De är jätte bra att ha i sallad. Bara Tina upp och använda. 

Mixa 400g soyabönor, två avokado, 1-2 msk hackad ingefära, salladslök och koriander, 2msk rapsolja. Salta lätt. Lägg till lite vatten för bättre konsistens vid behov. 
Krydda med tahini, spiskummin och citron (traditionella libanesiska). Alternativ meds oya, citron och sesamolja (min favo asiatisk).

Bra till rap, tacos, pålägg och pasta. Bra kombination med böngroddar, alltså krispigheten kontra mjukheten.  Dekorera med färska kryddor som salladslökar och koriander.