onsdag 24 juni 2015

麻辣素豆腐 Sichuantofu

Far har gjort en tofu med köttfärs som är jättegott och är en variation av den traditionella yuxiang doufu. Jag provar nu att göra det helt vegetariskt. Bönpasta är en mjuk men smakrik krydda med viss sötma och mycket speciell zeta. Ofta kombineras med Sichuanpeppar och chiligarlic sås. Sichuanpeppar som man köper här är tyvärr gammal skit och doft- och smaklös. Det måste man köpa i Kina. Det tillhör Sichuanmat. Inte så konstigt att ägarinnan till min favorit Sichuan restaurang, Chongqing (重庆är huvudstaden AC Sichuan) åker till Kina för inköpet. 

För 4 pers:



En bit tofu på 200g
Vita champinjoner 200g
En halv knippa salladslök 
5-10 Sichuanpeppa
2tsk svarta bönpasta
2tsk chili garlic sås

Gör så här:
1. Skär tofu och champinjoner i cm-stora småbitar, grovhacka salladslök.
2. Förwoka allihopa i lite olja, spara lite lök för garnering. Krydda med krossad Sichuanpeppa. Jag har en separat pepparkvarn för det. Kör 3 varv. Det domnar i tunga om man har för mycket. Lägg undan. 
3. Värm 2msk matolja till medelvarmt och lägg i bönpasta och chiligarlic. Voilà, det blir en gyllenesås med fantastisk doft och färg. Låt den bli genomstekt långsamt. 
4. Lägg i tofu och champinjoner i såsen, blanda väl, häll i en dl vatten och små puttra i 5min. I slutet ha i lite potatismjölvatten för att det ska tjockna. Mycket sås vill vi ha. 
5. Toppa med salladslök, solrosskott, och rostad sesamfrö. 
6. Eller servera direkt i skål: ta en stor skål, lägg i nykokt klibbigt ris (som sushiris), sedan woken med lite sås, topping på och extra sås vid sidan om. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar