måndag 26 januari 2015

Fänkålsgratäng med tjong

Vegomat ofta stämplas som mild och för många köttätare som smaklös. Sallad, trots alla nyttiga grönsaker, ofta är kalla och förutsettbar. På jakt efter varma, smakrika och färgstarka överraskningar föddes denna gratäng. Det blir som en riktig huvudrätt och jag suktade inte ens på den goda oxfilé som S gjorde. G var också mycket nöjd och det var ett bra betyg då hon nyss tillbaka från NYC. Lilla S tittade dock inte alls på det utan bara stoppade i sig den ena bit kött efter den andra. 

Först måste jag ha bra råvaror som ger bra smak. Det blir fänkål, plommontomater, jordärtskockor och kronärtskockor (som smakar inte mycket men har väldigt bra tuggkänsla). Rostade sesamfrö eller pumpafrö är också väldigt smakrika, de får bli topping. Sedan en bra sås med en smakinriktning, en, inte flera. När jag inte kan bestämma mig så tänker jag, "nästa gång får det bli den andra". Det brukar funkar väldigt bra. Denna gång blir det chiligarlic, den berömda såsen från Lee i Taiwan. Den är mild och stark samtidigt, och ännu rundare smak med créme fraische. Till sist presentation med oregelbunden form, på en graciös och stor fat, med gyllene färg och rostig grönsaker som sticker ut för att få en nonchalant look. En fantastisk färg- och smakexplosion. More is more. Herre Gud vad fjantig och stort det låter. 


För 6 pers:
2 fänkål
1 stor morrot
500g jordärtskockor
1 ask plommonstomater eller en burk semi-dry soltorkade plommonstomater
2 milda chili
1 burk kronärtskockor 
2 banancharlottenlök
1/2 vita sesamfrö eller 1/2dl pumpafrö
1dl riven parmesan

Sås:
1 burk créme fraische 
2 msk chiligarlic sås från Lee. Tack vare globalisering finns den tom på IcaMaxi. Annars i asiatiska affärer. 
2 msk olivolja
2 msk vatten

Så gör vi:
1. Lager 1: Skär fänkål i klyftor, ta bort lite hårda delar, spara det gröna tofsarna. Skala morroten och jordärtskockor och skär dem i stora bitar. Dela kronärtskockor i två halvor. Lägg alla rotfrukter utom kronärtskockorna på bakpapper, ringla olivolja, salta och rosta på 225 grader i 15min. Lägg på kronärtskockorna och grädda 10min till. Det ska bli färg men inte brännas. 
2. Lager 2: Skär plommonstomater i halvor och lägg på bakpapper med snitsidan uppåt. Rosta i ugnen 125 grader i minst en timme. Denna omsorg! Annars spricker skalet. 
3. Lager 3: Skär chilifrukter och charlottenlök i tunna ringar. Fräs dem i 2 msk olivolja, i medelvärme, utan att bränna, 2 min.  Ställ åt sidan.
4. Såsen: blanda Lees chiligarlic sås i créme fraische. Peppra lite men låt bli salt. 
5. Topping: rosta sesam eller pumpafrö. Eller vad man har i skåpet. 
6. Presentation och gratinera: Välj en stor ugnsfast fat, ringla lite olivolja. Lägg på grönsakerna lager på lager fint i ett berg.  Det ska vara lite slarvigt och inte fylla ut som en vanlig gratäng. Ringla chilliolja från lager 2. Klicka på såsen lite här och var. Spara hälften för att ta vid sidan om. Strö på parmesan. Gratinera i 225 grader tills det blir fin färg. Det får Gärna ta 10 min så att den blir ordentligt varm. 
7. Toppa på med frö och det gröna från fänkålen.


7. Toppa med pumpafrön, chilifrukter och chilioljan. Dekorera med blasten från fänkål. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar