Man ska ha god tid på sig att borsta, torka och njuta av åsynen av svampberget. Låt fångsten torka över natten. Sedan är det bara att lägga dem i plastpåsar och in i frysen. Ett enkelt sätt att bevara smaken väl.
Svampäggröra är den snabbaste maträtten när man inte kan vänta efter allt plockande och borstande - om man inte räknar med smörstekt kantarell på bröd förstås. Äggröra görs godast med olja och utan grädde. Vispa ordentligt och häll smeten i ganska het solrosolja, rör inte förrän det stelnar lite mer. Woka svamp med purjolök, salta och peppra med lite väldigt vitpeppar. Man vill ju inte att nåt annat tar över smaken. Blanda till sist i äggröra och babyspenat och servera.
Svamplasagne, en given variant på lasagne. När de saftiga svamparna möter grönsakerna sker ett spännande och mustigt möte i smak och konsistens.
Ingredienser: 1 squash, 1 morot, 1 gullök, 1 liter höstsvamp (gärna svarta trumpetsvamp), 1dl creme fraiche, 2dl havremjölk, 100g fetaost och färska lasagneplattor.
Gör så här:
1. Hacka squash, morot, gullök och svamp. Stek dem mjuka i solrosolja och krydda lätt. Häll i creme fraiche, havremjölk, 1 msk grönsaksbuljong och koka 5 min. Rör i 3 msk potatismjöl och låt smeten tjockna.
2. Varva smeten, smulad fetaöst, och lasagneplattor. Strö parmesanost överst och häll på 1dl havremjölk.
Ett trick för att topplagret inte ska vika upp sig i ugnen, är att lägga på plastfolie och sedan sätta på lite tyngd.
3. In i ugnen 225 grader 30 minuter, gärna med ånga för att toppen inte blir torr och hård. Låt lasagnen vila lite så att den 'klibbar ihop'. Ät och njut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar