Det bästa med crossover är att man kan ta vara på det bästa av båda, eller alla världar, vad gäller mat, dryck och kultur. De bästa basvarorna plus de bästa kryddorna kan inte bli fel. Det kräver dock en del arbete att komponera färg, doft och smak till en fungerande helhet. Man får inte heller glömma energi och näringsvärde.
Kolhydrater: I det denna lowcarb-era får vi inte glömma att kolhydrater är den viktigaste energikällan. Bulgur, quinoa, matvete, mathavre och dinkel är alla säkra kort, med gott om fiber och samvete.
Proteiner: Som vegomaniac är vi alltid på jakt efter proteiner eftersom det är kroppens byggstenar. Den lena smaken hos tofu gör den till vår absoluta favorit.
Grönsaker: Alltid en fröjd för gom och ögon. När du wokar grönsaker är det viktigt att tänka på att salta först i slutet. Annars bildas det vatten för tidigt och grönsakerna blir kokta istället. Pannan bör vara mycket varm förstås.
Kryddor: Ingefära, vitlök och purjolök är det basala i kinesiska woken. Det är spännande att prova basilika, rosmarin, och persilja, som sällan används i kinesiska köket.
Några enkla crossover rätter
Wokade haricots verts med persilja: Woka bönorna och bananschalottenlök i fem minuter, krydda med persilja och grönsaksbuljong (kung markattas är välanvänd hos oss), lägg till lite vatten för att få en sås(lite i taget så att grönsakerna inte kokas). Avsluta med mycket färsk persilja.
Red curry tofugryta: Woka ingefära, vitlök, purjolök. Lägg i morotsslantar och woka tillsammans i några minuter innan du lägger i blomkålen (viktigt i den ordning eftersom man vill inte ha för mjuka grönsaker). Ha sist i tofutärningarna. Krydda med red curry pasta (mild eller stark på egen risk, men det ska vara koncentrerad pasta i småburkar) och kokosmjölk. Låt puttra i 10 min. Pudra med maizena för att få tjockare sås. Strö på chiliflingor.
Ljummen crossover sallad: Älskar man ångkokta grönsaker så hittar man på alla sätt att äta det. En trevlig variant är ångkokta haricots verts och blomkål som blandas med ruccola, spenat och goda bönor (borlotti eller stora vita bönor). Lägg allting vackert på en fat och strö på parmesanost. Pesto är ett perfekt tillbehör att äta till.
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar