fredag 23 september 2011

Ångkokta grönsaker - En fest på skördedagen

En krispig höstdag plockade vi broccoli, rödbetor, lökar och bönor på Slottsträdgården Ulriksdal. Vårt nya favoritställe med ett hav av växter, vegetarisk buffé och självplock av grönsaker. Sol, värme, blomfält och paviljong. Man ville bara vara. ’Låt dagen inte ta slut!’



Nyskördade grönsaker är mycket spröda och kan ångkokas på kort tid. Broccoli, blomkål och bönor ångkoks på 10 minuter. Andra goda saker är sparris behöver lite kortare tid, 7 min räcker bra. Senare i vinter får man koka längre tid när grönsakerna inte är så färska längre. Lila brytbönor färgar dock av sig. Morötter blir mycket sötare och man får akta sig inte koka för länge så det blir möjlig. Rödbetor är en favorit men måste skalas och kokas på 20 min. Broccoli tappar färg och blir gulgrön efter ett tag. Smaksättning blir en enkel dressing med olivolja, honungsdijonsenap, vitvinsvinäger. 




Äta till: Hel dinkel blandat med soltorkade tomater och feta är perfekt till. För att få mer protein kan man ha linser blandat med rödlök och citrondressing. 

Hel dinkel med feta och soltorkade tomater
 Ångkokta grönsaker är det bästa sättet att bevara näring. Enkelt, nyttigt och gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar