måndag 8 augusti 2016

Pho-vietamesisk nudelsoppa

Kärt barn har många namn. Nudelsoppan har många variationer, så som den klassiska kinesiska nudelsoppa som inspirerat alla andra, den  fräscha vietamesisk pho, och den japanska ramen med marinerat ägg. 
Pho har blivit min favorit eftersom den är så raw och fräsch med mycket färska grönsker och örter. Annars är asiatisk mat mycket tillagad och processad. 
Det är super enkel att göra vegetarisk pho, särskilt om man inte ta ut för mycket svängar och har massor extra. Nedan är ett enkelt recept med dem basala och klassiska ingredienserna. Jag brukar förstås blanda hejvild, ta vad som finns i kylen och "carry away" med massor olika tillbehör.

För 4 pers:
Till buljong: 
1,5liter
2 msk grönsaksbuljong
3 citrongräs
2 scharlottenlök
En bit ingefära, ca en halv cm tjock
5-10 shitakisvamp (torkad svamp är mer smakrik)
2 stjärnanis
1-2 msk fisksås
Limejuice
Salt 
Vitpeppa

Till innehåll:
Ett pakt risnudlar
Ett pkt tofu
4st pak choy, gärna babyleafs, alltså små och tender

Till topping (man behöver förstås inte ha allt)
Tunna och färska mynta i massor
Böngrodar
Thaibasilika
Koriander

Till extra kryddor:
Limeklyftor
Chilisås (Sirracha förstås)
Krossad jordnötter
Hackad färska chili




Gör så här:
1.Lägg alla torra ingredienser till buljong i 1,5 kokande vatten, blanda och låt det småkoka i minst 30 min. Smaksätta med fisksås, lite limeljuce, salt och peppa.
2.Under tiden buljongen kokas kan man förbereda övriga innehåll. Koka risnudlar enl anvisningen och skölj med rikligt kallt vatten. Lägg i en skål och droppar lite vatten o sesamolja så att det inte klibba ihop. 
3.Skär tofu i bitar och skär pak choy.
4. Lägg toppingarna i en stor skål. 
5. Lägg extra kryddor i små skålar. 
6. Sila buljong. S skedar i sig gladeligen massor soppa när hon inte ser grönsaker. Lägg tofu, pak choy och risnudlar i buljong. Låt det små koka i 2-3 min. Viktigt att inte överkoka dem.
Servera i en stor skål och man får själv skeda den ryckande nudelsoppa och krydda som man behagar. 
G brukar ta väldigt mycket lime och gör det riktigt surt. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar