onsdag 28 maj 2014

Cross over: wokad vitkål och pestospagetti

Färsk vitkål är himla gott, med spröda och krispiga blad. Kryddad med vitlök och vinäger doftar och smakar barndomsminne. Det var ont om mat och allt gick på ransoner, men kanske inte vitkål. Cross over mot pesto är det en smakrik komplement med syra mot zelta. 

För fyra portioner (eller räcker det kanske för tre för jag åt upp dubbel på en gång):
En lagom liten färsk vitkål (10-12cm stor )
Tre stora vitlöksklyftor ( gärna mycket så det stinker vitlök)
Två msk grönsaks buljong (kungmarkatta)
Två msk vitvinsvinäger. 
Sesamolja. 

Gör:
1. Strimma vitkålen och hacka vitlöken.
2. Woka på medelhög värme tillsammans. Bränn inte vitkålen. 
3. Krydda med buljong, en msk vitvinsvinäger, och sesamolja. Inget vatten ska hällas i, det kommer från kålen såsmåningom. 
4. När det mjuknar lägg i resten av vinäger. Extra krydda efter behag med vitlökspulver och lökpulver. Låt bli soya. Måste behålla den ljusa nyansen. 
5. Ät som en sallad eller till pestospagetti. Tur att min pesto (basilika, parmesan och pinjenötter) 
hade ingen vitlök i, annars kommer ingen i närheten av mig kanske i tre dagar. 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar