måndag 25 november 2013

Smakrik tofugryta

Nu har jag hittat färsk shiitake svamp som säljs i vanlig mataffär. Så smakrik, särskilt om man får tag i riktigt fina, mycket bättre än torkad som säljs i kinesiska affärer. Men shoppa i kinaaffär är fortfarande nödvändigt och roligt. Här hittar man friterad tofu och pai koi i stora förpackningar. Friterad tofu har massor med små hål, så den suger åt sig vätska "som svampar" och får mycket smak. Pai koi är min favorit grönsaker med sin krispighet och distinkt arom.



Ingredienser för 4 portioner:
8 st. fina färska shitakisvampar
4 st. små kol pai buketter
En påse friterad tofu ca 200g från kinaaffär
En kruka koriander
En liten bit purjolök 
En tumstor ingefära

Krydda ytterligare med: tryffelolja, vegetarisk buljong, och salt








Att göra:
Använd gärna en järngryta som håller jämn värme.
Hacka purjolök, vitlök och ingefära. Stek dem tills de blir halvmjuka i 2-3 msk matolja.
Dela tofu, shitaki och stjälkar av pal koi i 2-3 cm stora bitar och lägg i grytan.
Krydda med salt, citronpeppar, och 2 tsk tryffelolja.
Häll i 1-2 dl vatten och grönsaksbuljong, småkoka sedan i 10 min.
Reducera till lagom konsistens med hjälp av redning.
Blanda i hackad koriander och blad av pal koi och stäng sedan av spisen.
De färska bladen ska mjukna, men låt dem inte bli för mjuka.

En mild men smakrik tofugryta där friterad tofu suger in all god smak och crispig pal koi ger en fräsch kontrast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar