tisdag 15 november 2011

Crossover: det bästa av alla världar

Det bästa med crossover är att man kan ta vara på det bästa av båda, eller alla världar, vad gäller mat, dryck och kultur. De bästa basvarorna plus de bästa kryddorna kan inte bli fel. Det kräver dock en del arbete att komponera färg, doft och smak till en fungerande helhet. Man får inte heller glömma energi och näringsvärde.

Kolhydrater: I det denna lowcarb-era får vi inte glömma att kolhydrater är den viktigaste energikällan. Bulgur, quinoa, matvete, mathavre och dinkel är alla säkra kort, med gott om fiber och samvete.

Proteiner: Som vegomaniac är vi alltid på jakt efter proteiner eftersom det är kroppens byggstenar. Den lena smaken hos tofu gör den till vår absoluta favorit. 

Grönsaker: Alltid en fröjd för gom och ögon. När du wokar grönsaker är det viktigt att tänka på att salta först i slutet. Annars bildas det vatten för tidigt och grönsakerna blir kokta istället. Pannan bör vara mycket varm förstås.

Kryddor: Ingefära, vitlök och purjolök är det basala i kinesiska woken. Det är spännande att prova basilika, rosmarin, och persilja, som sällan används i kinesiska köket.

Några enkla crossover rätter

Wokade haricots verts med persilja: Woka bönorna och bananschalottenlök i fem minuter, krydda med persilja och grönsaksbuljong (kung markattas är välanvänd hos oss), lägg till lite vatten för att få en sås(lite i taget så att grönsakerna inte kokas). Avsluta med mycket färsk persilja.




Red curry tofugryta: Woka ingefära, vitlök, purjolök. Lägg i morotsslantar och woka tillsammans i några minuter innan du lägger i blomkålen (viktigt i den ordning eftersom man vill inte ha för mjuka grönsaker). Ha sist i tofutärningarna. Krydda med red curry pasta (mild eller stark på egen risk, men det ska vara koncentrerad pasta i småburkar) och kokosmjölk. Låt puttra i 10 min. Pudra med maizena för att få tjockare sås. Strö på chiliflingor.

Ljummen crossover sallad: Älskar man ångkokta grönsaker så hittar man på alla sätt att äta det. En trevlig variant är ångkokta haricots verts och blomkål som blandas med ruccola, spenat och goda bönor (borlotti eller stora vita bönor). Lägg allting vackert på en fat och strö på parmesanost. Pesto är ett perfekt tillbehör att äta till.



tisdag 1 november 2011

Höstutflykt

En klar och krispig höstdag i oktober tog våra goda vänner oss ut i skogen i Gnesta. Efter bara några minuter pekade Ellinor: " Du håller på trampa på trumpetsvamp." Sen släppte det loss och allt eftersom hittade vi mattor av svart trumpsvamp och trattkantarell. Överväldigade och glada släpade vi oss hem med kilovis av svamp.


Man ska ha god tid på sig att borsta, torka och njuta av åsynen av svampberget. Låt fångsten torka över natten. Sedan är det bara att lägga dem i plastpåsar och in i frysen. Ett enkelt sätt att bevara smaken väl.


Svampäggröra är den snabbaste maträtten när man inte kan vänta efter allt plockande och borstande - om man inte räknar med smörstekt kantarell på bröd förstås. Äggröra görs godast med olja och utan grädde. Vispa ordentligt och häll smeten i ganska het solrosolja, rör inte förrän det stelnar lite mer. Woka svamp med purjolök, salta och peppra med lite väldigt vitpeppar. Man vill ju inte att nåt annat tar över smaken. Blanda till sist i äggröra och babyspenat och servera.




Svamplasagne, en given variant på lasagne. När de saftiga svamparna möter grönsakerna sker ett spännande och mustigt möte i smak och konsistens.
Ingredienser: 1 squash, 1 morot, 1 gullök,  1 liter höstsvamp (gärna svarta trumpetsvamp), 1dl creme fraiche, 2dl havremjölk, 100g fetaost och färska lasagneplattor.
Gör så här:
1. Hacka squash, morot, gullök och svamp. Stek dem mjuka i solrosolja och krydda lätt. Häll i creme fraiche, havremjölk, 1 msk grönsaksbuljong och koka 5 min. Rör i 3 msk potatismjöl och låt smeten tjockna.
2. Varva smeten, smulad fetaöst, och lasagneplattor. Strö parmesanost överst och häll på 1dl havremjölk.
Ett trick för att topplagret inte ska vika upp sig i ugnen, är att lägga på plastfolie och sedan sätta på lite tyngd.
3. In i ugnen 225 grader 30 minuter, gärna med ånga för att toppen inte blir torr och hård. Låt lasagnen vila lite så att den 'klibbar ihop'. Ät och njut.