måndag 26 december 2016

Ainomachisoppan

Nu har jag gjort en wagami och rättika soppa efter mitt minne från den lilla restaurangen Ainomachi i Kyoto. Trots att flera månader har passerat har jag fortfarande en stark känsla för det. Det blir varmt i kroppen så fort bilderna med den varma soppan och de vänliga japaner kommer upp. Aino (愛野町 Aino-machi) Är en stad i Minamitakaki DistrictNagasaki. Det betyder "The town of love". Det finns en känd gammal Japansk film från 1928 med samman namn. Jag har verkligen upplevt kärlek på den här lilla restaurangen. Nagasaki  (长琦)och Hiroshima (广岛)blev atombombad i slutet av andra världskriget 1944. 




För 4 :
En msk hackad ingefära, vitlök och 2 msk hackad puljolök (altså the trinity of Chinese kitchen, eller VIP-vitlök+ingefära+puljolök)
En halv rättika, ca 20cm lång, skivas i tunna skivor och delas i halvor
En morot som förberedds som rättikan.
En påse torkad Wagami, altså sjöalg, finns tom på Ica Maxi nu, hurra!
En bit sjötång (kelp altså, mest för smakens skull, inget att tugga på)
4 msk misopasta (välj en sort som inte är så söt)
1 fisk buljong (istället för den japanska motsvarighet Dashi som är för söt)
En liten bit tofu i som skärs i små kuber.
1 L vatten

Gör så här:
Stek VIP i lite medelvarm olja, bränn inte det.
Häll i vatten och låt det puttra smått.
Vispa ned misopasta och lägg i buljong och sjötången, småkoka i 10min.
Krydda ytterligare med salt och vitpeppa.
Lägg i rättika och morötsskivor och koka i 3 min
Lägg i tofu och koka i 3 min. Timing är allt för att få de olika ingredienserna lagom mjuka,
Ta bort sjötången.
Servera i små skålar, låt rättika och morotsskivor flyta överst.
Toppa med 3 droppar (inte mer) tryffelolja eller sesamolja.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar