Ägg o ris o rester, ja sånt som jag växte upp med i 北京. Smaken o lukten väcker barndomsminne djupt ner i hjärna. Det trånga köket, ransoneringskuponger... Ja, allt ska tas vara på.
För 2 portioner:
3 ägg
3 dl kokt ris (ofta gårdagens)
Hackat purjolök, rödlök, eller vårlök
Grönsaker som man hittar i kylen/frysen, tex brocolli, solrosskott, spenat, rucola.
En tsk grönsaksbuljong, salt, peppa och örter som behagar. Undertecknad älskar förstås koriander, persilja och alla andra.
Vispa ägg. Salta o peppra. Heta upp matolja och häll i smeten. Det ska vara ganska het och man väntar lite innan man sätter ned spaden och rör om, så att ägg ska bli puffigt. Gör äggröra ganska flyktig. Lägg i en skål.
Sänk värme o stek löken lätt. Viktigt att den inte bränns. Lägg i riset, finfördela det o krydda med buljong och örter..
Blanda i ärggröran och grönsakerna som ska bli precis lite mjuka men inte överkokta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar